En fundering om konsthistoriens stökighet

Från prerafaeliter till postmodernism. Jag älskar att sätta etiketter på konst – men ju mer jag lär mig, desto svårare blir det. En fundering om konsthistoriens stökighet och varför allt inte längre får plats i prydliga lådor.

Jag är en person som alltid söker nyans.
Jag har svårt att se saker som svart eller vitt. Oavsett om det handlar om politik, människor eller konst så ser jag det tankesättet som oäkta och ibland till och med skadligt. Jag vill förstå kontexter och motsägelser ibland till den grad att jag snubblar över mig själv. Jag är djävulens advokat även när jag inte vill.

4 veckor sedan

När konsten får eget liv

Så snart ett konstverk möter sin publik börjar det leva sitt eget liv – ofta bortom konstnärens ursprungliga intentioner. Konst som från början inte hade en politisk eller social agenda kan plötsligt bli en symbol för en rörelse eller idé.

Ett exempel är Eugène Delacroixs Friheten på barrikaderna, som länge förknippats med frihetskamp trots att konstnären själv inte var aktivist. Enligt Barthélémy Jobert - konshistoriker och specialist på 1800-talets romantiska konst - så såg Delacroix sig själv mer som en åskådare än någon som aktivt deltog i politiska rörelser. Trots detta har verket blivit en ikon för revolutionär anda. Ett mer modernt exempel är internet-memes, där bilder och symboler ofta tas ur sitt ursprungliga sammanhang och får helt nya betydelser beroende på hur de används och tolkas. På samma sätt som Friheten på barrikaderna levt vidare som symbol för frihet och kamp, kan en meme förvandlas och anpassas till nya sammanhang, och ofta på sätt som inte skaparen kunde förutse.

6 månader sedan

Två sidor av Axentowiczs Vår

Våren förknippas ofta med ljus, liv och skönhet – en tid av förnyelse och blomning. Men i Teodor Axentowiczs målning Vår (1900) finner vi en sensuell underton som ger verket en annan, mer laddad dimension. Här ser vi en kvinna med en spegel i ena handen och en tulpan i den andra, symboler som både speglar vårens skönhet och samtidigt öppnar upp för en djupare tolkning.

I verket Vår (1900) presenterar den polske konstnären Teodor Axentowicz (1859–1938) en till synes klassisk allegori över våren, en symbol för förnyelse, fertilitet och skönhet. Den avbildade kvinnan håller en spegel i ena handen och en tulpan i den andra. I många allegoriska framställningar representerar tulpanen kärleken eller naturens blomstrande livskraft, medan spegeln ofta kopplas till självreflektion eller skönhet och ibland även fåfänga.

6 månader sedan

El Greco - Ett frispråkigt geni

El Greco, född Domenikos Theotokopoulos, är en av de mest säregna konsnärerna i konsthistorien. Hans konstresa tog honom från Kreta där han föddes och växte upp, till Rom via Venedig för att slutligen slå rot i Spanien. Det var i Spanien han målade många av sina mest kända verk. Tveklöst var han inspirerad av sin tids stora mästare såsom Michelangelo, Raphael och Tintoretto, men han utvecklade trots det en stil som inte bara på sin tid var unik men som än idag sticker ut från mängden.

El Greco, som ursprungligen var skolad ikonmålare på Kreta, spenderade flera år (från mitten av 1560-talet till 1577) i Italien för att omforma sin stil och lära sig de nya västerländska teknikerna, först i Venedig där han studerade under Titian, och senare i Rom, där Michelangelo stod för det största inflytandet. Vid den tiden var Michelangelo allmänt betraktad som den främsta konstnärliga auktoriteten, med verk som takmålningen i Sixtinska kapellet och Yttersta domen som bevis på detta. I Rom tog El Greco till sig många element av den italienska konsten, såsom användningen av perspektiv, människokroppens anatomi och dramatiska kompositioner. Det blev dock snart tydligt att El Grecos konstnärliga filosofi skilde sig markant från de rådande renässansidealen, särskilt de som förespråkades av Michelangelo.

6 månader sedan

Välkommen till Det Otränade Ögat

Välkommen till Det otränade ögat, en plats där jag utforskar konstvärlden ur mitt eget perspektiv – ett som fortfarande lär sig men alltid är nyfiket. Konst har en förmåga att öppna dörrar till nya idéer, känslor och berättelser. Oavsett om det handlar om en konstnärs livshistoria, en utställning eller betydelsen som gömmer sig under lager av symbolik i ett konstverk.

6 månader sedan

Det Otränade Ögat

av Anton Wårdell

På Det Otränade Ögat delar jag med mig av min egen syn på konstvärlden och utforskar konst, konstnärer och utställningar med ett öppet sinne. Jag bjuder in läsare att se på konst på nya sätt, ur perspektivet av någon som fortfarande lär sig, men som har en djup passion för resan.